Представљам вам кратак разговор са
уметником који је под надимком suomi окачио
неке, заиста импресивне, радове на форуму корисника
YafaRay-а и YafaRay
галерији. У тексту ћете видети неке од
радова које је направио Станислав Пядышев
(suomi), помоћу Blender-а и YafaRay-а, а више неке
можете пронаћи овде.
Уживајте у
разговору: Реците нам нешто о себи, како сте
почели да се занимате за компјутерску
графику?
Зовем се Станислав Пядышев, имам 27 година, тренутно живим и радим у Омску у Русији. Искрено, не сећам се шта ме је навело да почнем да размишљам да се бавим 3D графиком, то се десило изненада. Чекајте, постоји нешто, … мислим да је то је игрица Silent Hill 3. Заволео сам ту хорор атмосферу и пожелео да направим нешто слично.
Колико се дуго
бавите компјутерском графиком?
Негде од 2004–2005-те. Мало после тога сам почео да се бавим рендеровањем намештаја за једну компанију која се бави њиховом производњом у којој и данас радим.
Од кад користите Blender/YafaRay?
Од 2007 Blender, а мало касније сам открио и Yafaray.
Зашто баш Blender и YafaRay? Да ли сте некад радили у неким другим програмима?
Да користио сам 3dsmax и V-Ray, али сам се пребацио на Blender због превелике цене било које верзије 3dsmax-а и зато што Blender ради много брже. Једном сам моделовао 3 сата инвалидска колица у Max-у и његов интерфејс је почео толико да кочи да се није могло више радити. Кад сам отворио исти модел у Blender-у све је ишло глатко. Направио сам више дупликата тог модела у Blender-у и ни да стуцне. Мало после тога сам се пребацио комплетно у Blender.
По навици (радећи у Max-у) нисам ни покушавао да користим Blender-ов интерни рендер механизам и почео сам да тражим екстерну алтернативу. Циљ је био да пронађем једноставан, квалитетан рендер, да је отвореног кода или по могућству бесплатан. Такође било је врло битно да рендер ради на више платформи, јер сам се спремао на прелазак са Windows-а на Linux. Прво сам пробао Indigo, он је заиста одличан, једноставан, али прилично спор при рендеровању. Онда се појавио Yafaray и буквално обасјао мој рачунар. Не могу да кажем да сам га у потпуности проучио у старту, наиме, још увек га учим, али он је прилично брз и даје доста добре резултате са мало труда око подешавања.
Имате неколико заиста импресивних рендера у YafaRay галерији и на форуму. Како бирате сцену коу ћете да радите? Да ли су оне све комерцијалне или сте их направили за своју душу?
Сви презентовани радови су комерцијални. Мој посао је да представим конкретне производе које производи моја фирма. Имам пар мојих пројеката, али ништа што бих могао да прикажем.
Да ли користите
неке угледне примере за ваше пројекте?
Свиђају ми се слике из IKEA каталога, како су постављене сцене, osvetqewe, количина детаља, све. Тако да су ми они били нека почетна водиља приликом постаљања сценa. Поред тога, с врмена на време, читам часописe о ентеријеру и наравно, галерија CGSociety.
Какo изгледа ваш типичан процес рада на Blender/YafaRay пројекту?
Ништа посебно. Прво направим моделе, затим поставим светла, а онда материјале. Последње две фазе могу да се замене или да се дешавају паралелно, често се прво и играм са материјалима. Никад не користим „Clay render“ у Yafaray-у. Ако случајно поставите осветљење помоћу Clay Render-а и ставите материјале, бићете разочарани јер ће резултат бити превише мрачан.
Главна одлика
ваших слика је фотореализам. Да ли
користите неку пост-продукциону технику?
Блага пост-продукција је увек добро дошла. Ја обично дотерам однос црне и беле, коригујем боје и уклоним неке ситније грешке у GIMP-у. Кад слика захтева нпр. дубинско замућење (DOF), шега одрадим директно у Yafaray-у, не користим пост-продукцију. Постоји више начина, ако је један начин добар за једну слику не мора да значи да ће бити и за другу.
Како би
посаветовали мање искусне кориснике како
да направе фотореалистичну сцену? Ја
верујем да је све у детаљима. Покушајте бити
што прецизнији приликом моделовања,
приликом постављања осветљења и избора и
подешавања материјала.
>
Како неко може да вас ангажује за израду неке архитектонске визуелизације? Да ли прихватате хонорарне послове? Наравно, можете ме контактирати путем ел. поште suomi696 [at] gmail.com или Jabber-а – suomi696 [at] jabber.ru>
Оригиналан текст на енглеском језику
аутораAllan Brito можете пронаћи на
сајту Blender 3D Architect.*
*