edit Уреди тему

Антологија српске књижевности Микрософт

Вељко Миљанић26. Мај 2009. 01:04

Пројекат дигитализације значајних дела српске књижевности Антологија српске књижевности направљен је са циљем да се заинтересованим читаоцима широм света учине лако доступним капитална дела српске књижевности. Ова дигитализована библиотека бесплатно је доступна свим грађанима у Републици Србији и иностранству, и у функцији је промоције књижевних и културних добара у међународним оквирима, као и подизања књижевне, опште и дигиталне писмености грађана Републике Србије. Jer, књижевност је, по много чему, средишњи део српске културе: oна, у складу са својом природом, чува језичко, културно и цивилизацијско памћење нашег народа. 

Дигитална едиција Антологија српске књижевности има преко 100 дела народне, старе и нове књижевности доступних за преузимање преко интернета: од средњовековних житија српских светаца и народне поезије и прозе, преко најзначајнијих дела књижевности XVIII и XIX века, до изузетних остварења с почетка XX века која нису под ауторским правима и важних савремених књижевних дела за чије су објављивање у овој едицији право дали сами аутори. 

Све књиге су на српском језику и у ћириличном писму.

Одабир дела направио је Учитељски факултет Универзитета у Београду, а дигитализацију је извршио Мајкрософтов Центар за развој софтвера у Београду, у оквиру активности Мајкрософтовог програма „Партнер у учењу“. http://www.ask.rs

Последњи коментари:

nex26. Мај 2009. 16:00

Моја констатација је да Microsoft, сасим легитимно и врло коректно, на овај начин, промовише свој формат код нас.

Pa reci lepo, mojne te fore sa navodnicima „fino“ i slicno…ljudi imaju pravo da biraju format koji hoce, i u „zube se ne gleda“…a ti prebacuj u sta oces. „rat formata“…lol ko se jos bavi time…v glupost.

nikoola26. Мај 2009. 15:13

Мислим да је свима јасно шта сам хтео да кажем (осим, можда, NEX-у). За неупућене: У свету се води велика борба формата OpenDocument vs Microsoft OpenXML Моја констатација је да Microsoft, сасим легитимно и врло коректно, на овај начин, промовише свој формат код нас. Што се тиче PDF-а он је стандард за електронске документе већ дужи низ година, и ово мало личи на нпр. израду архитектонског пројекта у Corel Draw-у, ако ме разумеш.

nex26. Мај 2009. 12:28

Znaci stvarno mi nije jasno zasto je TOLIKO BITNO u kom HEBENOM FORMATU su izbacili…nek su izbacili i u .trtmrt formatu nebitno skroz. Btw, http://www.zamzar.com , bestplatan online servis za konverziju, jedan od mnogih.Pa kome smeta…

nikoola26. Мај 2009. 10:16

Лепо. „Фин“ начин за промовисање .docx формата. Мада за ову намену, мислим да је много погоднији .pdf из више разлога.

nikolar26. Мај 2009. 08:17

sve vam je džabe

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.