edit Уреди тему

The Elder Scrolls IV: OBLIVION

Ненад Нешовић25. Апр. 2006. 15:48

The Elder Scrolls IV: OBLIVION Half Life2 и Doom3 … Kад су се појавили, својим engine-има представили су играчкој популацији нове, револуционарне стандарде у погледу графике и физике. Ова два наслова су заиста пуно ишчекивана и најављивана током година. Али те, 2004. године појавио се и Far Cry, игра која је на PC платформу донела истински кавалитативни искорак. У сваком погледу надмашивши славне конкуренте, ова игра је најавила будућност у развоју и креирању популарних игара. А сад, у 2006-тој години смо доживели и корак напред … Игра која у себи садржи све квалитативне атрибуте ова три изузетна наслова, а уз то обогаћена и са истински новим, први пут виђеним елементима, чија је радња смештена у митски свет људи, чудовишта, магије и витештва … то је Oblivion. По свом жанру, ова игра је расни Role Play Game, односно RPG, чији су претходни наставци поставили темеље овог жанра, нарочито TES III: Morrowind. Међутим овде је укомпонована црта пуцачина из првог лица, која предвиђа могућност пребацивања у прво лице и вођења борбе у истом. Резултат? Замах дугим мачем који тик промашује мету, нпр, костура а ви јасно видите како се под налетом ваздуха мета повије у страну … дакле осећај у борби је просто невероватан, захваљујући физичком моделу, који се не намеће на прву лопту …, а ту је и међусобно лупање по штитовима, које понекад доводи до избацивања из равнотеже …дакле овде је прави акценат на борби, која је доведена до перфекције. Због ових елемената и акцента на борби, сукобљавају се мишљења о жанру ове игре … RPG или Hack 'n Slash? Али довољно је само бацити летимичан поглед на мени у ком стоје одељци са предметима које играч сакупља, опције за разговор са другим ликовима, трговину итд. Дакле играч не мора обавезно да буде вешт са мачем … Шта се иначе може рећи о радњи ове игре? Митологија овог серијала има армију поклоника који су једино меродавни да говоре о томе …овде је радња смештена у покрајину Сиродил, која на трагичан начин губи владара, а на вама је да помогнете његовом наследнику да дође на престо …шта ће се све наћи на вашем путу, то тренутно мало ко може да каже у овом тренутку, јер упутство за прелажење игре које је Bethesda избацила је тешко читавих 65 мегабајта (уз компресију) … Дакле, овде ћу напоменути шта у ствари ова игра доноси, пре свега у графичкој компоненти. Пре свега ту је читав свет са империјалним градом у свом центру, који се у целини може видети са врхова планина … смена дана и ноћи која се дешава у реалном времену (игре) и која се може видети просто одузима дах. Излазак сунца, залазак, појава облака, кише, снега, звезда … све је ту. Али да то не буде само шминка, програмери су убацили HDR (High Dynamic Range), који уз већ познате ефекте overbright-a и bloom-a дочарава светлосне одсјаје и заслепљења ока приликом преласка тамно-светло доноси и следећи корак: објекти на сцени динамички мењају своју боју и нијансе у зависности од осветљења … тако да мирно можете стати и посматрати како нпр. Сунце залази а све око вас поприма црвене нијансе … Водене површине у принципу заостају за оним виђеним у Far Cry, али треба приметити следеће: када се плива или корача кроз воду, иза и око вас ће остати прилично имресиван ефекат набирања водене површине … ово је први пут примењено на овакав начин, без употребе 2д текстуре обично беле боје која симулира исти ефекат. Ово је и даље далеко од фотореализма, али је заиста леп ефекат и он је у ствари најава онога шта долази (са Crysis-ом пре свега). Природа? Е, овде је заиста Oblivion отишао за копље испред свега досад виђеног. Дрвеће и ниска вегетација просто одузимају дах. Наравно за ово програмери из Bethesda тима нису заслужни, већ енџин назван SpeedTree, који су откупили и имплементирали у свој. Кад се само баци поглед на густу шуму испред, која се лагано повија под ветром са већ поменутим осветљењем …невероватно. Дизајн градова, села, пећина (природних и руком грађених) и руина је стварно врхунски. Митологија епске фантастике је доминантна у свему, па и у најситнијем детаљу. Овде је дизајнерски део екипе урадио заиста мајсторски посао. Сваки град овде има своје специфичности својствене окружењу, нпр, планински градови су комбинација дрвета и камена … Из сваке тачке на мапи се зависно од висинске коте, може сагледати цела покрајина Сиродил … Мени у игри је прегледан и једноставан. Креирање лика се ради на почетку игре и прича је за себе. Преко стотину опција за подешавање, од расе до најситнијих детаља лица … сјајна ствар на коју ћете утрошити силно време … Шта се може замерити? Уз све што ова игра доноси, наравно постоје и озбиљне замерке. Oblivion ће остати игра око које ће се полемике доста водити. Да ли је оптимизована или не? Игра, истина, ради на слабијим конфигурацијама, али шта рећи да ни на тренутно најјачим картицама ATI-ја nVidia-е игра неретко озбиљно изгуби фрејмажу. А ако је власник такве картице ипак задовољан бројем фрејмова онда није графиком! Јер све у ближем радијусу изгледа феноменално, али кад се погледају околна брда … очајно замућене текстуре на којима, ето, стоји дрвеће као из бајке. Али, ту су се нашли ентузијасти који су оригиналну текстуру терена заменили дупло већом, која доста побољшава утисак, без губљења перформанси, што је најважније. Фајл се једноставно убацује у директоријум игре и може се наћи на http://hj.arcanemmo.com/…lacement.zip Или још лошији утисак који остављају сопствене сенке по лицима људи. У жељи да направе мекане сенке, програмери су посегнули за триком примењеним у Fear-у, а то је да се сенка рендерује у три слоја различите провидности тако да се на њеним ивицама види постепен прелаз. Овде то није изведено како треба, и то се баш види на лицима NPC-ова, које највише падају у очи. Сенке које су биле видљиве у трејлеру за игру (од статичних објеката-сваки објекат је бацао сенку) у финалној верзији су избачене … Затим ту је и неподржавање читаве GeForce4 Ti серије, у којој има картица јачих од серије FX. Али и ту су се нашли ентузијасти који су имали времена које тим из Bethesda-е очигледно није. Дакле комплетно упутство за покретање игре на GeForce4 Ti , GeForce3 Ti, па и на GeForceFX са шејдер моделом 1хх може се наћи на http://www.stg-gaming.com/…ead-view.asp?… Игра покренута на тај начин сасвим пристојно изгледа и има пристојан framerate. Ко није задовољан воденим површинама, тј. ако није задовољан провидношћу и детаљности одраза околине, може испробати мали додатак: http://www.benchmark.rs/…tachment.php?… Фајл oblivion.ini који се налази у C:/documents and settings/koris­nik/my documents/my games/oblivion се може доста едитовати како би се побољшао квалитет слике, или побољшале перформансе. Најјачи удар на фрејмажу је трава … Пуно корисних савета у вези са тим се може наћи на http://www.benchmark.rs/forum Свеукупни утисак додатно квари јако мали број различитих гласова. У игри у којој има толики број NPC-ова а свега четири или пет woice actor-а, ово заиста представља велики пропуст. А за главне ликове у игри ангажовати Патрика Стјуарта (император) и Шона Бина (наследник) … као да су све паре предвиђене за woice-acting отишле њима … Закључак би био следећи: не треба дати творцима RPG-а да раде енџин, комплексан као овај. Треба то оставити Кармаку, Њуелу или Crytek-у. Али, кад се на крају сведу утисци и забораве ови пропусти, остаје нам један изузетан наслов, катастрофално заразан. Oblivion је заиста оставио изузетан утисак, поставио темељ за будуће наслове из свог жанра, али и за FPS наслове, јер нелинеарност у кретању и интеракција са околином мора бити важан аспект будућих игара. А како је ова година почела …

Последњи коментари:Сви коментари (12) »

nex25. Апр. 2006. 15:48

naravno da ne daju…to nisam ni rek'o…ja sam od njih dobio DVA skeleton keya, paralisuci MALJ, ultrazajebani soul gem, neku slem-masku, opicenu magiju…
A jedan skeleton key nudi NOCTURNAL SHRINE, dole na jugu
Inace 23. sam nivo…master u heavy armoru i bladeu…tako da over-encumbered vise ne postoji za mene…sad budzim hand-to-hand pa se bijem samo pesnicama
Poceo sam da gomilam iteme u svojoj eks-ukletoj vili u anvilu edit:sad sam 25ti nivo, postadoh arch-mage i nasao sam EXTRA STAFF: staff of worms: „reanimate 30s on target“ charge 5000 uses:255!!!! ludilo koliko cu da se zezam sa mrtvacima ;D ;D

che23. Апр. 2006. 22:25

Ок. 22 ниво. Експерт Марксмен и Дистракшн. 116 Аџилити и 100 Спид. Смањио осетљивост миша да бих могао нормално да се крећем. 100% отпоран на муње тако да оне пацере Сторм ( или сторм) атронахе сјебавам ко од шале (довољне су 4 стреле). Кад их онесвестим стрелом – будим их лаганом ватрицом (демиџа 116). Облачим се као италијан (кожњаци припијени уз тело) и не стидим се тога. Ходам по води као Исус. Скачем даље неко Карл Луис. Имам пара и напитака у штеку више него сви апотекари у игрици (планирам да отворим своју апотеку у Анвилу) … итд … итд …
Ех да – заборавих … па не дају сви храмови скелетон кључ – ево ја сам обишао пар и добијам неке залуђице?!? (типа стаф оф корапшн 30%)

nex22. Апр. 2006. 23:42

pa kad skines taj sareni zeleni light armor

marko loeb22. Апр. 2006. 20:04

a kad cu ja?

nex22. Апр. 2006. 14:03

ja stigoh do 22 nivoa…idemo dalje

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.