edit Уреди тему

Blender 3D: скрипта за уређење и трансформацију низа ивица (Edge Loops)

Читао сам у неком чланку о новој верзији 3ds Max 2010, који приказује тзв. graphite алат за моделовање. Graphite представља имплементацију PolyBoost додатка, који је у међувремену купио Autodesk и уградио у нову верзију 3ds Max. Шта је са Blender-ом? Поред напредних алата за моделовање које сам Blender поседује постоји и више додатака, као што је мој омиљени Geom Tool, који додаје доста једноставних, али веома корисних алатки као што је поравнање чворова као и нешто налик trim и extend функцијама у 3D простору из Cad алата.

Пре пар дана открио сам још један додатак за Blender 3D, веома користан за архитектонско и механичко моделовање. Скрипта се зове Loop Tools, а направио ју је Crouch. Ова Python скрипта је направљена за уређење и манипулацију континуалног низа ивица у моделу који захтева одређени ниво корекције. 

Да би најбоље видели чему служи и како ова скрипта ради предлажем да погледате овај видео. Скрипту можете преузети са Blenderartists форума. Ова алатка је посебно корисна за пројекте који садрже правилне закривљене повеши. Пројекти са кружним структурама и зидовима могу бити захтевни чак и за искусне визуелне уметнике. Један од разлога због кога мање искусни корисници радије користе неке CAD алате за овакве послове јесте чињеница да је прилично тешко контролисати и постављати елементе као што су нрп. прозори и врата на овакве зидове. Loop Tools скрипта значајно унапређује рад на пројектима овог типа, али и она има одређена ограничења. Надам се да ће Crouch наставити са развојем скрипте. Ако сте икада имали проблем приликом моделовања објеката овог типа, топло вам препоручујем ову одличну алатку!

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.