edit Уреди тему

Motorola Defy - искуства из прве руке

Опште

===== Ово је мој први Android телефон и презадовољан сам, како Android-ом, тако и телефоном. Дошао је са Android-ом 2.2.2 који је фабрички. Наравно, убрзо сам га root-овао и унапредио на custom CanogenMod 7 Android 2.3.5 и сад ради знатно боље, чак га је сам ROM аутоматски клоковао на 1GHz. Тј. подешен је да аутоматски подешава брзину по потреби од 300MHz до 1GHz. Подршка за сам телефон на интернету је одлична, root-овање и upgrade сам урадио без посредства компјутера. Нисам га умакао у воду и намерно не бих никад. Било ми је битно, ако већ дајем, за мене, велике паре за телефон, онда да је сигуран од основних елементарних непогода које реално знају да снађу и најпажљивије. Свака препорука.

Root-овање

Оно представља обезбеђивање администраторских привилегија кориснику телефона. Ко је користио Linux зна шта представљају root привилегије (многи су чули за чувену команду sudo). За остале смртнике овај поступак је неопходан при унапређењу, није штетан за сам систем, али ако га несмотрено користите може да буде опасан. Сам процес рутовања није баш једноставан, али срећом постоје разни начини који га чине једноставним, а мени најједноставнија је била инсталација програма GingerBreak на сам телефон. Његовим покретањем добићете једноставан интерфејс типа root/unroot изаберете root, мало сачекате, телефон се ресетује и крај. Ос сад сте администратор свог Android-а, имате пун приступ свим деловима система.

Унапређење

Наравно, највећи разлог за root-овање је била могућност да се телефон унапреди на новију верзију система. На интернету има, заиста велики број тзв. ROM-ова, прилагођених верзија Android система направљених од стране разних независних аутора. После доста истраживања, анализирања разних форума решио сам да инсталирам CanogenMod 7. Једини недостатак који сам уочио на овом моду је немогућност снимања видеа у високој резолуцији 720p, мада ми то није радило ни на верзији 2.2.2 и није ми много битно.

1. Са званичног сајта ROM-а можете преузети стабилну, експерименталну или верзију која се свакодневно ажурира. Ја сам изабрао стабилну, за сваки случај. ROM је тежак ~100MB, а дистрибуира се као ZIP архива. Њега је постребно само преузети и снимити било где на вашу SD картицу. Поред овог фајла као обавезно предлажем да преузмете и gapps архиву која садржи основни сет Google Apps, као што је Маркет апликација, Gmail и GTalk.
  2. За инсталирање ROM-а потребно је да инсталирате специјалну конзолу за опоравак, под називом Defy 2ndInit коју можете преузети и инсталирати директно са маркета. По покретању програма потребно је само изабрати опцију Install 2ndInit Recovery и то је то.
  3. Пошто смо завршили све претходне радње сада креће оно право, ресетујете телефон и док се пали држити дугме за смањивање звука како би ушли у конзолу за опоравак коју смо управо инсталирали. Она не подржава Touchscreen па се само кретање кроз њу врши тастерима за појачаванје и смањивање, а потврда дугметом за паљење. У менију изабрати Recovery, па Custom Recovery и одрадити Format Data and Cache и Wipe the cache, после овога ћете имати го телефон, ко' од мајке рођен. Затим изаберите Install zip па Choose zip from SD card и изаберите zip архиву ROM-а коју сте претходно преузели. После пар минута систем ће бити инсталиран. На исти начин инсталирајте и Google Apps избором gapps архиве. По завршетку, у основном менију конзоле за опоравак изаберите reboot и наћићете се у новом фенси систему.

Нови систем има доста бољи одзив, чини ми се да се више не заглупљује толико кад покренете више захтевних апликација и сл. На основу benchmark теста сад је једно 30% бољи резултат. Све у свему, вредно уложеног труда.

Последњи коментари:Сви коментари (7) »

che16. Окт. 2011. 08:38

А сад га умочи у воду и постави слику!!!!

nex15. Окт. 2011. 20:34

За ово си пуко' 250е, боље да си купио бајс.

nikoola15. Окт. 2011. 18:32

Ја сам га платио 250 EUR, можда је сад мање, не знам.

che14. Окт. 2011. 14:29

Ma kolko paraaaa!!!????

nex14. Окт. 2011. 12:26

Raskanto ga coba samo tako ;D

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.