edit Уреди тему

seka

Никола Рудић30. Дец. 2008. 13:24

Влада је од самог почетка доносила одлуке које су успеле да банкарски сектор и велике компаније спасу неликвидности. Банке су добиле девет билиона рубаља (један долар, по тадашњем курсу, 26 рубаља) и обавезу да кредитирају авио-индустрију, пољопривреду, машиноградњу… Реални сектор добио је пет билиона. Донет је низ закона који су смањили терет привреде, држава је одлучила да грађевинаре помогне откупљујући од њих станове за војску, а мали бизнис тако што је смањила порезе. Крупни бизнис добио је за рефинансирање спољашњих дугова око 50 милијарди рубаља. Одлучено је да се државне потребе задовољавају из домаће производње, да би се заштитила домаћа аутомобилска индустрија повећане су царине на увозне старе аутомобиле, а ових дана направљен је и списак од 295 најважнијих предузећакоја могу да рачунају на подршку државе у облику кредита, државних гаранција и других мера помоћи. Он није коначан и моћи ће да се допуњава. Влада  је гарантовала и штедне улоге до 700.000 рубаља (у ту категорију штедиша спада око 98 посто грађана РФ), донела законе о подршци онима који су изгубили посао, ослободила их плаћања кредита док се финансијска ситуација не измени, а помоћ незапосленима повећала на 4.900 рубаља. Одлучено је да се они који остану без посла ангажују на реконструкција путева и старих зграда. За програм антикризних мера у идућој години биће потрошено више од 300 милијарди рубаља. Држава ће издвојити још 44 милијарде рубаља за преквалификацију грађана који су остали без посла и за отварање привремених радних места, изјавио је данас заменик премијера Александар Жуков.

izvor politika

rusi se izvlace ovako

a kako bi mi trebalo da radimo

Последњи коментари:

nikolar23. Јан. 2009. 08:33

ako matica tj bili da treba da ga preuzme vlada
onda ce to i biti
ostali borgovi svi misle isto

ева0122. Јан. 2009. 22:35

Јесмо к… Иначе мислим да овакве кризе у капитализму не могу да се превазиђу без тога да држава преузме потпуну контролу над свом привредом. Срећом то се изгледа у Америци и догађа. Има на Бенчу линк на писмо неког директора АМД-а у коме најављује отпуштање 9% запослених и смањивање плата онима који остану. Насловио је са „Нова реалност“. Отприлике све се своди на то да је потражња за АМД-овим производима опала зато што је почела економска криза и становништво троши мање него пре. Иста ствар се догађа у многим фирмама. Плате се смањују и радници отпуштају како би се смањили трошкови. То не би био проблем ако би се догађало у неколико фирми или у једној грани привреде. Ипак ако је то глобална појава у оквиру неког економског система ја мислим да је онда логично да становништво којем су смањена примања (кроз отпуштања и смањења плата) почне још мање да троши. Још веће смањење потрошње ће изазвати нови круг отпуштања и тако све у круг. Мислим да ово може да се заврши или тоталним колапсом целог економског система (ово би била „Побеснели Макс“ варијанта) или преузимањем контроле над привредом и свим финансијским институцијама од стране државе. Држава све то може да финансира штампањем новца. Инфлација је неизбежна али то је вероватно и суштина таквог извлачења из кризе и поновног покретања економије. Наводно масовни јавни радови и други светски рат су извукли Америку из рецесије.

nikolar08. Јан. 2009. 08:48

najbolje pravi se lud
kriza je samo kod njih
mi smo u prednosti

nex04. Јан. 2009. 20:05

ti si bio na kubi,ti valjda najbolje znas valja li paket ili ne…3:)

ева0104. Јан. 2009. 15:11

Наш пакет мера тотална супротност овоме што Руси раде. Један пример је и укидање царина на половне стране аутомобиле како и онај једнострано прихваћен трговински споразум са Европском унијом што треба да повећа конкурентност домаће привреде. Остаје да се види који је од ова два приступа бољи.

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.