edit Уреди тему

Intel лансира нову серију процесора

Ненад Нешовић21. Нов. 2008. 14:40

Већ неко време се компанија из Санта Кларе (Силиконска долина, али она у САД) бави развојем наследника веома успешне серије Core2 фамилије процесора за персоналне рачунаре. Двојезгарни и четворојезгарни процесори из ове серије су апсолутно доминирали тржиштем у протекле две године, и на њих конкуренција из AMD-a није имала адекватан одговор. Наследник је имао кодно име Nehalem, а од недавно је званично објављено будуће име -Core i7. Процесори из ове серије се уз својих 731 милион транзистора, разликују од претходника по више ствари. Да поменемо најважније:

• Производни процес је сада 45 нанометара (уместо 65 и 55 нанометара из претходне серије), што уз смањење димензија процесора, доноси више произведених процесора по ваферу, самим тим и већу зараду. У пракси је за кориснике важно то што се мање загревају и могу да раде на вишим фреквенцијама.
  • Меморијски контролер је сада интегрисан у сам чип, и сада ћемо имати и Tripple Channel везе између меморијских модула. Самим тим, надолазеће матичне плоче ће имати шест меморијских подножја, уместо до сада уобичајених четири, са Dual Channel подршком.
  • DDR3 меморија, уместо DDR2 (до сад су биле подржане обе, у зависности од модела матичне плоче и чипсета на њој).
  • Унутрашња веза између језгара у процесору ће бити „native“, што значи да се не ради о физички спојеним процесорима који се повезују преко чипа у северном мосту на матичној плочи, већ је сада реч о правом вишејезгарном процесору, чија су језгра међусобно повезана унутар самог чипа.
  • L3 кеш меморија (8 мегабајта) која је доступна свим језгрима.
  • Повратак Hyper Threading-a, који је био на старој серији Pentium4 (Net Burst архитектура), али са новим унапређењима. Свако језгро ће моћи да извршава два thread-a, што у суштини представља симулацију додатног језгра. Четворојезгарни процесор би се у том случају понашао као осмојезгарни. Наравно, у пракси то није у потпуносто тачно, јер је добитак далеко мањи (варира, у најбољем случају 15ак процената), али ипак постоји.
  • FSB Bus је сада замењен Quick Path интерфејсом.
  • Сетови инструкција: X-86, X-86/64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4, SSE4.1, SSE4.2

Наравно, уз све ово, долази и ново подножје за процесор (LGA 1366), као и нови чипсет (X-58). Maтичне плоче са овим чипсетом ће подржавати и SLi и Crossfire повезивање графичких картица компанија nVidia и AMD/ATi. И то до три картице. Матичне плоче су већ почеле да се појављују на тржишту. Цене нових процесора ће варирати од 300$ до 1000$ зависно од модела. Колико разлике, тј брзине доноси у односу на претходну генерацију? Према првим тестовима, разлика постоји и то осетна. Шта је са конкуренцијом? Ових дана су се појавили први резултати нових PhenomII  процесора из AMD-а који су прилично импресивни. Преко 5 гигахерца, на сувом леду…

Последњи коментари:Сви коментари (10) »

nikoola18. Јан. 2009. 21:35

На сајту: http://www.intel.com/performance/desktop/consumer.htm погледајте „Create cool 3D images for animations and games“ Benchmark
А ево (са закашњењем) и нешто са званичне промоције: http://www.blendernation.com/2008/11/24/blender-appearance-at-intel-core-i7-launch-event/

nikolar25. Нов. 2008. 15:29

ua kuzma

nex25. Нов. 2008. 12:49

pa naravno kad sam ja pis'o;D Kuzmanovic je nula za mene;D;D

nikolar25. Нов. 2008. 11:59

odlicno

nex22. Нов. 2008. 01:00

Coba bre daj ovo na naslovnu, el sam cuko ovo pisanije dzaba ili sta;D

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.