edit Уреди тему

Firefox: Убрзавање чишћењем историјата

За мене је AwesomeBar најбоља могућност Firefox-a 3, у тој мери да и не помишљам на друге tagging или bookmarking алате. Користим га за све – од убрзавања доласка до омиљених страница до замене за Google, ако знам да сам већ био на траженој страници. Али историјат се никада не брише (осим ако поставите да се брише, али која је онда његова сврха :). Firefox памти сваку адресу коју посетите, па након неког времена AwesomeBar постаје све спорији и спорији … У задње време ми је постао толико спор да ми је задавао више проблема него користи. Брисање комплетног историјата је једноставно решење, али онда ће ми поновно требати неко време док Bar опет не постане Awesome, па сам то “решење” избегавао. Данас сам се опет одлучио позабавити проблемом и након мало гуглања наишао на корисну информацију како на паметан начин пречистити историјат: Firefox Library manager (доступан на “History->Show all history” или пречицом Ctrl-Shift+H. У library manager-у упалио сам приказивање реда са укупним бројем посета (Visit Count) у адресе поређао по томе, вођен идејом да желим сачувати адресе које чешће посећујем, док оне на којима сам био свега пар пута (откад је Ffx3 изашао) не треба памтити. У мом случају, library је имао око 19000 адреса, од којих је око 97% имало мање од 4 посете па сам их уз пар кликова успео обрисати. Bar је истог трена опет постао Awesome, брз и угодан за кориштење. А уз то и “паметнији”, без незанимљивог смећа које је нарушавало квалитет резултата. Након ове процедуре препоручио бих оптимизацију SQLite базе у којој се чува историјат!

Последњи коментари:

nikoola19. Окт. 2010. 23:38

Ево пар параметара које сам ја поставио да аутоматски ограничавају историјат.
Отворите:

about:config

и промените вредности следећих кључева:
/---code browser.histo­ry_expire_days \---
/---code browser.histo­ry_expire_days­.mirror \---
на нпр. 14 дана и
/---code browser.histo­ry_expire_sites \---
са 40000 на неку мању вредност типа 1000

nikoola30. Авг. 2009. 12:47

У новом Firefox-у 3.5 је могуће у великој мери прилагодити историјат избором адекватних опција под:
Privacy/History

DLC13. Јун 2009. 10:55

Probao…
PROGLEDALA mi Mozilla… Coba svaka pohvala, hvala na korisnom savetu… ODLICNO
.
BTW… Gledajte da obrisete sve sto ste posetili ispod 20-tak puta… i to je sigurno to!!! Toga ima mali milion… (ok, ok… bar 10-tak hiljada) 

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.