edit Уреди тему

Да ли су капитализму одбројани дани?

Поремећаји на светским берзама ових дана су толико дубоки да су банке последњих дана потпуно престале да једна другој позајмљују новац. То је приморало централне банке у САД, Европи и Азији да, ради очувања ликвидности, на тржиште убризгају невероватних 180 милијарди долара. .[storytext] Све то намеће питање да ли су капитализму одбројани дани – бивши брокер и консултант за инвестиције Вил Хатон о томе каже: .[storytext]

То је почетак краја периода глобализације и вероватно крај финансијског система зачетог у Америци и Британији, који се потом у мањој или већој мери проширио на остатак света. Многи пословни моделу су пукли, али још није сасвим јасно шта ће их заменити. Ако говоримо о капитализму као систему приватног власништва над капиталом и тежње за профитом – он ни случајно није мртав. Умро је посебан тип англосаксонског капитализма, умрла је идеја да је једини прихватљиви облик економског устројства ефикасно тржиште. Сада смо на прагу сасвим непознате територије, а та неизвесност собом носи и велике опасности.

Англосаксонски модел, који је на издисају, није био добар, сматра Вил Хатон, зато што је довео до велике друштвене неједнакости и ирационалног понашања.

Имао је, медјутим, и добрих страна – велике америчке инвестиционе банке биле су велики заговорници глобализацију, од које су многи, посредно и непосредно, имали користи. Много људи успело је, захваљујући кредитима, да купе станове и куће, да троше, да се осећају богатијима. Бојим се да тога у догледној будућности више неће бити. У овом тренутку потребно је изнад свега да се обнови поверење на финансијским тржиштима и да се установи одговарајући регулаторни механизам.

Финансијска тржишта биће убудуће много више контролисана и регулисана, уверен је Хатон.

Американци ће увести нову регулативу и у томе ће имати пуну подршку и сарадњу Европске комисије. Све ово би могло да испадне добро за ЕУ, која се одавно труди да успостави некакав ред на финансијским тржиштима. Америчке инвестиционе банке у Лондону на то су одговарале – само преко нас мртвих. Е па пошто су у медјувремену умрле, та препрека је уклоњена,

изјавио је у разговору за ББЦ бивши брокер и инвестициони консултант Вил Хатон
.[storytext]{a­lign:left}

Последњи коментари:Сви коментари (23) »

marko loeb25. Окт. 2008. 01:48

to i jeste bila zadnja erupcija wiki jw cudo

nikolar23. Окт. 2008. 16:27

zadnja erupcija je trajala ja mislim i duze

marko loeb23. Окт. 2008. 15:50

pa to sa maglom mislim bilo na history pa ja gledo pravu si oko 150 god
tj vulkan Laki
a pazi erupcija je trajala od 1783 do 1784 tako da se ja za pare ne bi brinuo

nikolar23. Окт. 2008. 08:50

misli na romulane sto su pobegli sa vulkana

nex23. Окт. 2008. 01:05

Mislis na onaj vulkan sto napravi onu maglu smrti?;D
Mislim da je bilo vise od 150 godina.

Како бисте поставили Ваш коментар морате се учланити/пријавити на сајт.